maandag 30 oktober 2017

Slaapkamerperikelen ...
Slaapkamerperikelen ...

De nacht leek zich weer uit te strekken tot onmetelijke proporties. Nachtrust; het voelde als iets uit een waanzinnig ver verleden. Tenminste, dat wat ze zich er van kon herinneren. Heerlijke uurtjes die te snel weg tikten als ze gevangen in dons haar dromen droomde. Slechts geplaagd door die oervervelende wekker die ze het liefst door het raam gooide.
Nu schijnen die verdomde wijzers niet vooruit te branden. Minuten die wel een uur duren, alsof vadertje tijd haar compleet voor de gek houdt. Al menig wekker heeft de geest gegeven de laatste maanden. Ze tikte en rammelde met die rotdingen, gewoon om even te checken of ze het wel deden.
Haar schuurtje ligt onderhand vol met die rotzooi die steeds overblijft als ze weer eens zo'n grondige inspectie van het uurwerk heeft uitgevoerd, die dingen bevatten meer onderdelen dan ze ooit voor mogelijk had gehouden.
Gestoord wordt ze er van!

Daar begint het weer, het kippenvel komt vanuit mijn nek opzetten en baant zich langs mijn rug in een snelle run naar het uiterste puntje van mijn tenen een weg. Mijn irritatielevel loopt rap op naar het kookpunt. Niet te geloven hoeveel geluid iemand kan produceren!
Knarsen, snurken en complete fluitconcerten heeft ze al meegemaakt. Oordoppen, watjes zelfs tampons, niks nakkes nada … wat ze ook in haar oren stopt, het helpt allemaal voor geen meter.

De blind date was zo leuk! Ze hadden een klik van meet af aan en het voelde allemaal zo natuurlijk dat hij al snel voorstelde om de huur van zijn appartement op te zeggen. Haar huis was een stuk geschikter voor een stelletje. Ze had het helemaal naar haar smaak ingericht en hij was daar niet moeilijk in, alles was perfect. Alleen het bed, daar stelde hij wel bepaalde eisen aan … in verband met zijn rug zou een waterbed de ideale oplossing zijn. Nou, prima. Zo kwam het dat op een dag de Vivera Royal Box werd geleverd en in elkaar geknutseld. Nu heb ik zo mijn bedenkingen over zo'n waterbed dus ik stond er met mijn neus bovenop toen de heren monteurs bezig waren. Handige kereltjes die me alles wisten te vertellen over onderdelen en instellingen. Ze wisten me zelfs te vertellen dat een zwembroek of bikini niet nodig was. Gottegot wat een humor hebben die mensen zeg. Ze lachten er zelf het hardst om, ik als een boer met kiespijn. Lang verhaal kort, het bed is geweldig. Je waant je in een warm nest dat zachtjes wiegt op een subtiel briesje, in de armen van Morpheus is het goed toeven … tenminste …

Het huilen staat me nader dan het lachen, ik ben kapot, compleet doorgedraaid intussen! Geen oog doe ik dicht en het houdt maar niet op. Hier moet ik iets op verzinnen want ik begin meer en meer op een zombie te lijken. Mijn werk lijdt er onder en mijn collega's kijken me aan alsof ik iets vies ben dat onder hun schoenen terecht is gekomen als ik 's morgens de kantoortuin binnen sjok.
Stilletjes lig ik naar het plafond te staren. De schaduwen, die door het subtiele maanlicht dat door de gordijnen piept, eigenaardige vormen aannemen brengen me ineens op een idee.
Ik schrik van zijn wekker die meteen zijn favoriete Fade to black begint te spelen van Metallica.
Opgewekt en uitgerust als altijd klinkt er meteen een 
'Goeiemorgen schatje, ook zo heerlijk geslapen?' achteraan.
Onuitstaanbaar irritant, en het wordt iedere morgen alleen maar erger om dat uit zijn mond te horen komen. Dan heb ik het nog niet eens over de walm die daarmee gepaard gaat.
'Ik voel me niet lekker, ik blijf vandaag thuis', pruttel ik zo zielig mogelijk.
Hij oppert om ook gezellig thuis te blijven, maar daar wil ik niets van weten. Ik ben op een missie namelijk, en daar hoef ik geen pottenkijkers bij te hebben.

Ik struin het net af, google is als altijd weer mijn beste vriend. Het ziet er allemaal ingewikkeld uit maar dan vind ik een link naar een YT-filmpje. Elektriciteit voor Dummies, over stroom, weerstand en spanning. En geloof mij maar dat het spannend gaat worden!
Ik zoek de onderdelen bij elkaar in mijn schuurtje en ga voortvarend van start. Ik maak een behuizing van hout waarin ik de uurwerkjes bevestig, daaraan de kabels en snoeren. De zo goed als nieuwe accu van mijn oude laptop die ik bewaard heb komt ook goed van pas. Nu alleen nog wat polen, een plus en een min uiteraard, en klaar is kees. Trots bekijk ik mijn knutselwerkje en ga nogmaals het web op om een deugdelijke aansluiting te leren maken. Kinderlijk eenvoudig, als je maar de juiste zoektermen invoert.
Ik stem het geheel op elkaar af door middel van de klokjes en het feest kan wat mij betreft beginnen. Zoiets op eigen houtje doen is en blijft toch het meest bevredigend.

Nog steeds voel ik me beroerd en blijf daarom een nachtje op de bank liggen, zo ben ik wel, ik gun hem echt zijn nachtrust.
Ik zet de wekker op mijn telefoon een uurtje voor de zijne afgaat. Maar aangezien zijn hele top-tien aan singles weer voorbijkomt doe ik geen oog dicht. Als uur U is aangebroken tijger ik met mijn oude passer in de aanslag naar de slaapkamer. Ik wacht bij zijn voeteneind tot het ronken weer begint en maak dan voorzichtig zoveel mogelijk gaatjes in de waterzak van het bed zodat het water er gestaag uit siepelt. Zo snel mogelijk maak ik me weer uit de voeten en wacht rustig af.

Ik knip het licht in de keuken aan en zet alvast koffie, net doen of je gek en onwetend bent lijkt me het verstandigst. Bijna, benieuwd hoe het uitpakt. De kamerklok begint te slaan en ineens hoor ik Fade … en dan een hoop gepruttel en geknetter. Het licht in de keuken en mijn koffiezetapparaat geven de geest, stoppen doorgeslagen.
Stilletjes blijf ik ademloos wachten op geluiden vanuit de slaapkamer maar als ik niks hoor ga ik toch stiekem kijken om het hoekje van de deur.
Gossiemijne, dat ziet er toch wel indrukwekkend uit. Fade to black, maar dan letterlijk.
Sprakeloos van mijn eigen kunnen plof ik op de bank, opruimen kan later altijd nog. Benieuwd of de garantie nog geldig is ...


©José
oktober 2017

Inspiratie voor dit schrijfsel kreeg ik door Lot van Eigen houtje. Ze is altijd in knutsel-modus en maakte vorige week deze fantasierijke elektrocuteermachine.
Decoratiestuk natuurlijk ;-)
Eigen houtje op facebook ---> KLIK

                                                         Foto: "geleend" van Lot.

Overeenkomsten met bepaalde personen berust louter op toeval – fictief verhaaltje dus ;-)zondag 22 oktober 2017

Dan Brown – Oorsprong


 Dan Brown – Oorsprong

Auteur: Dan Brown
Titel: Oorsprong
Genre: Literaire thriller
Uitgave: Paperback (500 pagina's) Hardcover – Ebook – Pocket en Audio boek CD
ISBN: 9789024576791

Omschrijving:
Professor Robert Langdon heeft opnieuw de hoofdrol. Ditmaal speelt het verhaal zich volledig af in Spanje – Madrid, Barcelona, Sevilla en Bilbao, de stad van het Guggenheim Museum. In deze steden belandt Langdon op het kruispunt van de twee vragen die de mensheid al eeuwenlang bezighouden: Waar komen wij vandaan? Waar gaan wij naartoe?

Dan Brown weeft in
Oorsprong wederom een mozaïek van codes, wetenschap, religie, geschiedenis, kunst en architectuur tot een razend spannende thriller. Maar er wordt een frisse draai gegeven aan de stijl die zijn handelsmerk werd doordat nu moderne kunst en innovatieve technologie een belangrijke rol spelen. Hiermee wordt aan zijn schrijverschap een nieuwe dimensie toegevoegd.

Over de auteur:
Dan Brown (1964) is de wereldberoemde Amerikaanse auteur van bestsellers als De Da Vinci Code en Het Bernini Mysterie (beide verfilmd). Hij doceerde Engels aan het Amherst College en de Philips Exeter Acadamy tot hij besloot zich volledig op het schrijven toe te leggen. Zijn boeken behoren tot het "faction" genre waarin een verzonnen verhaal verweven wordt met een historische werkelijkheid, en het voor de lezer vaak moeilijk is feit (fact) en fictie (fiction) van elkaar te onderscheiden. Vooral De Da Vinci Code, het boek waarmee hij internationaal doorbrak, staat bol van de pseudohistorische religieuze complottheorieën en was daarom erg controversieel in katholieke middens.
Dan Brown is de zoon van een prijswinnend wiskundige en een moeder die religieuze muziek speelde, en werd in zijn jeugd omringd door de tegengestelde ideeën van wetenschap en geloof. Samen met zijn vrouw Blythe, een historica en kunstenares, gaat hij op onderzoek uit voor zijn boeken en doet hij zo ideeën op. Dan Browns boeken worden wereldwijd vertaald en zijn erg vaak op de bestsellerslijsten terug te vinden. (Bron: Hebban )

Mijn leeservaring:
Dit is naar mijn idee een schrijver op wiens werk je je altijd al lang van te voren verheugd. In feite wil je hem niet missen, blindelings vertrouwen in zijn kunnen.
En daar was dan eindelijk Oorsprong over de altijddurende moeilijke kwestie; Het ontstaan van leven …

Futuroloog Edmond Kirsch, oud-student en vriend van Robert Langdon, houdt zich al zijn hele leven bezig met de vragen:  
Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe?
De eeuwenoude vragen waar de strijd tussen religie en wetenschap steeds maar weer tot nieuwe schermutselingen leidt. Ieder geloof kent zijn eigen “waarheid” maar ook iedere wetenschapper denkt dat hij het antwoord heeft. Denk bijvoorbeeld bij de Katholieken aan het verhaal van Adam en Eva, de eerste mensen op aarde. Andere geloven hebben hier dan weer een variant op “bedacht”.
Of wat denk je van Charles Darwin met zijn evolutietheorie ….
Miljardair Edmond Kirsch denkt, of eerder gezegd beweert, dat hij het mysterie der vragen heeft opgelost. Hij organiseert dan ook een presentatie in zijn geliefde Spanje, het Guggenheim museum in Bilbao. Hij krijgt de volledige medewerking van museum-directeur Ambra Vidal – de inmiddels verloofde van kroonprins Julian wiens vader, de koning van Spanje, op sterven ligt. Eregast is natuurlijk de wereldberoemde Robert Langdon, Kirsch goede vriend – inspirator – en leraar. Maar er is op het laatst nog één extra persoon aan de gastenlijst toegevoegd, en die heeft niet veel goeds in de zin.
Kirsch heeft alles op een rijtje, de presentatie begint fascinerend, tot het noodlot toeslaat.

Langdon en Vidal zijn van mening dat Kirsch' verkondiging aan de wereld gewoon door moet gaan en ze beginnen dan ook aan een zoektocht door verschillende steden van Spanje naar de plek waar Edmond zijn theorie heeft opgeslagen, het wachtwoord dat de hele presentatie weer kan activeren. Een trip door geschiedenis, kunst en wetenschap. Ze krijgen hulp van een technisch hoogstandje dat ontwikkeld is door Kirsch, Winston – een soort supercomputer die hen met alles helpt. Zullen ze op tijd het juiste wachtwoord vinden voor ze in handen vallen van de tegenstanders die het niet zo goed voor hebben met de twee? Wat is de geheime missie van het Paleis en zijn Guardia Real? Wie is de mysterieuze Regent die opdrachten lijkt uit te delen om bepaalde mensen te liquideren?
Al met al weer een spannend gegeven voor een boek … ware het niet dat naar mijn idee de spanning wat te ver gezocht is in bepaalde verhaallijnen. Niet ter zake doende feitjes die niks toevoegen aan het verhaal op zich. De verhouding schei-, en natuurkundige uitleg en “persoonlijke verhalen” een beetje uit balans is.

Het kan natuurlijk echt wel aan mij liggen omdat ik vroeger al een broertje dood had aan de wetenschappelijke kant van het leven. De scheikunde en natuurkunde lessen wat mij betreft best vervangen hadden mogen worden door iets leukers ;-)
Toch draait het in dit boek om 2 vragen waar we als mensen wel vaker over nadenken, of je nu iets opgestoken hebt of niet van je lessen. 

Religie of wetenschap.
Zelf ga ik altijd uit van logica en kan me dan ook wel eens verbazen over het feit dat er wereldwijd zoveel mensen alleen de religieuze kant van het verhaal willen “geloven”. Zoveel religies, zoveel verklaringen …
Ieder zijn ding natuurlijk, maar dat gaat mijn pet dan weer te boven, klakkeloos iets aannemen dat als je er logisch over nadenkt niet kan. (Sorry, wil niemand tegen zijn schenen schoppen – maar dat is mijn mening ;-))
Wetenschappelijk gaat het leven namelijk al ééuwen langer mee zullen we maar zeggen. Wat is de daadwerkelijke oorsprong van leven en waar moet het naartoe met onze wereld zoals we hem kennen?
Het boek zet zeker aan tot denken, misschien dat dat het grote pluspunt is van deze pil.
Maar of we er ooit aan uitkomen, we de vragen kunnen beantwoorden die zoveel wetenschappers en religieuzen bezighoudt … dat is de vraag die waarschijnlijk nog generaties lang op allerlei vlakken onderzocht zal gaan worden.
Als we tenminste nog de tijd hebben. Want als we Kirsch moeten geloven dan staat ons nog wat te wachten!

Ik neem alles met een korreltje zout, kan wel lachen om sommige verklaringen zelfs en aan de andere kant is het ook niet eens raar wat hij impliceert. Dat zag ik al aankomen in het begin van het boek. Mijn vraag was dan ook eerder;

Wat is groter – het brein of het ego? ;-) 
En dan bedoel ik dat van Edmond Kirsch, niet van de schrijver uiteraard.

Helaas niet wat ik er van verwachtte, maar neemt niet weg dat het een geniale schrijver is.

©José
oktober 2017


zondag 15 oktober 2017

Peter James – Dodelijke affaire


Peter James – Dodelijke affaire

Auteur: Peter James
Titel: Dodelijke affaire
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback (400 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026142796

Omschrijving:
 'Dodelijke affaire' is het nieuwe deel in de Roy Grace-serie van Peter James waarvan alle delen afzonderlijk te lezen zijn. 'Wie eenmaal aan een Roy Grace-thriller begint, is voor zijn omgeving onbereikbaar.'

Jodie Bentley had als kind twee grote wensen: mooi zijn en rijk worden. Het eerste heeft ze bereikt met behulp van plastische chirurgie en nu werkt ze hard aan het tweede doel. Haar idee daarover is simpel: je kunt het zelf verdienen of je kunt een rijke man zoeken. Zo'n man trouwen is makkelijk, van hem af komen is lastiger, daarvoor zijn bepaalde vaardigheden vereist, maar oefening baart kunst...
Rechercheur Roy Grace is de Black Widow op het spoor. Meer en meer dringt het tot hem door dat deze moordenaar een zeer gevaarlijke, doortrapte vrouw moet zijn. Hij mag haar niet onderschatten, voordat ze meer slachtoffers weet te maken.

Over de auteur:
Peter James is een van de bestverkopende thrillerauteurs ter wereld. In de zeer succesvolle serie over inspecteur Roy Grace zijn alle delen afzonderlijk te lezen. Peter James produceert ook films en tv-series, hij werkte onder meer samen met Robert DeNiro, Al Pacino, Donald Sutherland en Sharon Stone. Zijn boeken worden vertaald in meer dan dertig landen.
Zijn biografie vind je HIER.

Mijn leeservaring:
Alhoewel alle Roy Grace boeken echt afzonderlijk te lezen zijn, zul je wel begrijpen dat deze junk vanaf het begin alles wat betreft Roy Grace verslonden heeft.
Je kunt er niet om heen als je er eenmaal aan begint. Peter James is uitzonderlijk goed in het vasthouden van zijn lezers. De schrijfstijl is direct, je leest geen dingen die niet ter zake doen in het verhaal. Ieder detail kom je later wel weer ergens tegen. Geen langdradige om-, en beschrijvingen van omgevingen, situaties en karakters. Alles wat hij schrijft heeft een reden, noem het maar aanknopingspunten, of handvaten waaraan het verhaal hangt. Hierdoor switch je makkelijk tussen de karakters en hun doen en laten, korte hoofdstukken die je met een rotvaart wil lezen – die je op het puntje van je stoel houden. Waardoor het natuurlijk alweer uit is voor je er erg in hebt, helaas.

In Roy's leven loopt de verdwijning van zijn vrouw Sandy als een rode draad door alle verhaallijnen heen. Tien jaar geleden verdween ze in het niets. Een donkere wolk die boven zijn hoofd blijft hangen. Inmiddels heeft hij een relatie met Cleo en hebben ze een zoontje – Noah. Samen wonen ze op het platteland en het leven lijkt Roy te mooi om waar te zijn. Al een tijdje revalideert hij, na een schot in zijn rechterbeen van een vermeend seriemoordenaar die hij wilde arresteren. Deze gast wist te ontkomen en nog steeds wil hij koste wat kost deze meneer opsporen met zijn team. Als hij dan ook via Interpol een seintje krijgt waar de boef zich bevindt lijkt het allemaal nog goed te komen.
Maar dan lijken er ineens meerdere dringende zaken op het team af te komen. De criminaliteit in Brighton lijkt steeds meer te verharden, inbraken en autodiefstallen zijn aan de orde van de dag.
Ook blijkt er in Brighton een 'Zwarte weduwe' te wonen die, alsof het niks is, haar rijke echtgenoten in no time verliest, wie is deze dame? 

 

Als een kleinere kruimeldief ineens dood wordt gevonden, blijkt deze vergiftigd te zijn. Hetzelfde gif wordt aangetroffen bij een ander slachtoffer, dit komt maar zo sporadisch voor – daar moet ergens een connectie zijn. Maar hoe, wat – waarom en wat is de echte identiteit van de 'Zwarte weduwe'? En wie is die geheimzinnige Amerikaan en wat is zijn connectie met de zogenaamde Jodie? Een wereld vol intriges, samenspanningen en een aantal personen die je in het donker liever niet tegen zou komen, overdag eigenlijk ook niet trouwens ;-)
Het lijkt alsof er veel verhaallijnen zijn maar alles wordt, zoals we van Peter gewend zijn, weer op een geniale manier aan elkaar gebreid, waarbij de privé levens van Roy en zijn team als een kers op de taart het geheel echt afmaken...
Voor Roy persoonlijk is de tijd gekomen, een soort closure and a new beginning – dus ik wacht met smart op het volgende deel!

Ook op o.a.:
Facebook --->  KLIK 
en
Twitter     --->  KLIK

Mijn hartelijke dank weer voor het recensie-exemplaar van Uitgeverij de Fontein – altijd een feestje in je brievenbus!

©José
Oktober 2017