zaterdag 3 november 2012

David Baldacci – Het recht van de macht


















Beschrijving:
Tijdens een klusje in een villawijk is inbreker Luther Whitney ongewild getuige van een afgrijselijke gebeurtenis: voor zijn ogen wordt een vrouw doodgeschoten, nadat haar stomdronken minnaar heeft geprobeerd haar te verkrachten. Het dodelijke schot wordt gelost door een veiligheidsagent, die verantwoordelijk is voor het leven van zijn baas. Zijn baas is niemand minder dan de president van de Verenigde Staten...
Tot zijn verbijstering moet Luther toezien hoe de presidentiële medewerkers alle sporen van de moord koelbloedig en systematisch uitwissen. Luther weet te ontsnappen, maar helaas niet onopgemerkt. Geschokt door deze manifestatie van corruptie en machtsmisbruik neemt hij zich voor het staatshoofd aan de schandpaal te nagelen. Hij staat voor de taak de verbijsterende waarheid boven tafel te krijgen en het recht te doen zegevieren...

Zoals gewoonlijk ben ik weer eens behoorlijk tegendraads oftewel zonder enig greintje logica aan het lezen geweest.
Het eerste boek dat David Baldacci schreef, zijn debuutthriller, waarna er een hele waslijst boeken van zijn hand verscheen. De meeste daarvan heb ik intussen gelezen.
Hij blijft verrassen met zijn scherpe geest en ingenieuze verhaallijnen. Karakters die je in een handomdraai in je hart sluit. Dialogen die sprankelend zijn en een spanning die je geen minuut met rust laat.
Op de een of andere manier weet hij je altijd in zijn greep te houden. Vanaf de eerste zin zat ik in dit boek al te watertanden, omschrijvingen van gebeurtenissen en plaatsen worden levensecht zodat je je op de zogenaamde crime scene waant.

De macht van hooggeplaatste personen, politieke kopstukken die denken dat ze overal ongestraft mee weg kunnen komen en het “gewone volk” dat zich in allerlei bochten moet wringen om hun onschuld te bewijzen. IJzersterk weet Baldacci het boek in elkaar te borduren, laat nergens een steek vallen en is nooit, maar dan ook echt nooit een moment saai of vervelend.
Met een gemiddelde van 1 boek per jaar is hij intussen een auteur van groot formaat.
Zijn boeken vliegen blijkbaar als warme broodjes over de toonbanken of balies over de hele wereld. Echt niet te filmen zoveel. Alhoewel, wel te filmen … dit debuut is namelijk ook verfilmd door regisseur Clint Eastwood, die ook de hoofdrol speelde in Absolute Power (het recht van de macht).

Al met al weer een juweeltje.

©José '12

Bekijk evt. beschikbaarheid of reserveer bij: Bibliocenter




Geen opmerkingen:

Een reactie posten